Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nu finns Padlet utan begränsningar på LU!

Image showing brainstorming session with post-its

Foto: You X Ventures på Unsplash.com

Padlet kan ses som en anslagstavla online som kan användas för kommunikation, interaktion och samarbete. Man kan skapa inlägg med texter, bilder, länkar eller film genom att klicka på padletytan och skriva. 

Olika sätt att använda Padlet

Ytterligare en anledning till att Padlet har blivit så populärt är att det är så enkelt att skapa ytor som kan anpassas utifrån olika aktiviteter. Det kan vara aktiviteter som utgår brainstorming, projektarbete, bloggande eller en chatt. Då det går fint att svara anonymt kan man också använda en Padlet för att fråga om förståelsen efter en föreläsning eller dylikt. 

Brainstorma

Man kan välja att utgå från layouten som kallas Canvas (ej att förväxla med lärplattformen Canvas) där studenterna fritt kan brainstorma på ytan huller om buller om idéer eller koncept och knyta ihop och skapa relationer sinsemellan.  

Bild som visar layout för idéer

Se Padlets egna exempel för att skapa flödesscheman: https://padlet.com/blog/postconnectors

Shelf - frågor och svar på ett strukturerat sätt 

Man kan också utgå från mer strukturerade layouter så som t ex layouten Shelf. Här kan du förbereda ett antal kolumner med frågor, kategorier eller dylikt där studenterna kan svara på frågor och se varandras svar.  

Bild som visar shelf

Se Padlets egna exempel om layout för shelf: https://padlet.com/blog/shelf

Padlet som interaktiv chattyta 

Lite oväntat är att man också kan använda Padlet som en yta för en diskussion via chatt, ibland använd som en sk backchannel. En backchannel är en kanal där deltagarna i ett liveevent, t ex en föreläsning via Zoom kan diskutera ideér, ställa frågor eller dela tankar och reflektioner direkt i sessionen. 

Bild som visar chatt i padlet

Se Padlets egna exempel om padlet backchannels: https://padlet.com/blog/backchannels

Fler ideér

Se en film om padlet! 

 

Layouts (How to sort posts): https://padlet.com/support/padlet_layouts

Padlets egen FAQ och dokumentation: https://padlet.help/l/en

Så här kan du dela din padlet för samarbete: https://padlet.help/l/en/get-started/how-to-share-or-publish-a-padlet