Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya editorn i Canvas är här!

Bild som visar tangentbord

Foto: Damian Zaleski via Unsplash

Canvas har en ny editor (ofta kallad innehållsredigerare) som kan göra det lättare att jobba med texter och länkar och att infoga bilder och video från studio. Innehållsredigeraren hittar man bla i anslag, uppgifter, diskussioner, sidor och quizzar.

Editorn - en funktionsöversikt

Bild som visar nya editorn
 1. Arbetsytan ser ut som vanligt
 2. Det har tillkommit en ny meny som ger användaren tillgång till de populäraste funktionerna. Använd denna om du föredrar en meny struktur snarare än ikoner. 
 3. Ikonfält för texthantering
 4. Ikonfält för att infoga och bädda in länkar (internt/externt), bilder och filer/dokument
 5. Ikon för att infoga video genom Studio och en kontaktikon för infogning av material från externa appar t.ex. Teams och YouTube. 
 6. Ikonfält för formatering av stycken, t ex punktlistor
 7. Ikonfält för specialverktyg t ex rensa formatering, infoga tabeller och formler

  Under arbetsytan
   
 8. Nyttiga snabbkommandon
 9. Tillgänglighetskontroll 
 10. Ordräknare
 11. Växla till kodläge

  Dubbelpilen tillåter dig att förstora arbetsytan, vilket är värdefullt om du arbetar med mycket text och innehåll.

Notera: Du kan hitta Studio, Canvas videoverktyg, mycket lättare!

För att det ska bli lättare att ladda upp video via Studio finns nu ikonen direkt synlig i menyn (se punkt 5 ovan).

Det finns flera fördelar med att använda Studio, Canvas egna videoverktyg, för att skapa, redigera och lägga till video i sin kurs. För det första så belastas inte kursytans lagringsutrymme. För det andra, spjälkas videon upp i olika upplösningar så att studenterna kan välja version utifrån sin uppkoppling och slutligen så ingår det dessutom ett verktyg för att texta videorna. 

Notera: Specialfunktioner finns nu samlade på ett ställe

Du kan nu hitta alla externa appar och specialfunktioner, som exempelvis möten skapade i Teams och videon i YouTube eller Vimeo, samlade under ikonen som ser ut som en kontakt, se punkt 5 i bilden ovan. De är listade i bokstavsordning så att det ska bli lättare att hitta. 

Se gärna videon om nya editor.