Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Inkluderande undervisning

Hur möter vi alla studenters lärbehov?

Lunds universitet strävar efter att vara ett tillgängligt och inkluderande universitet för alla studenter och all personal. Det finns dock arbetssätt som du som lärare kan använda för att göra undervisningen mer inkluderande för alla studenter. Ofta gynnar detta inte bara studenter med olika typer av svårigheter utan alla studenter. 

Vem finns i ditt klassrum?

Under de senaste tio åren har antalet studenter med beslut om pedagogiskt stöd tredubblats. I varje klassrum och i varje kurs finns personer som har behov av en eller annan anpassning för att klara studierna. Utöver dessa studenter finns även några som befinner sig i gråzonen – som har svårigheter av något slag men som inte kvalificerar sig för ett intyg som ger rätt till pedagogiskt stöd. Många studenter som trots svårigheter studerar på universitetet har gjort det genom att själva utveckla strategier för att kompensera för sina brister. De får arbeta hårdare än studenter som haft en lätt resa genom skolsystemet. Det finns dock arbetssätt som du som lärare kan använda för att göra undervisningen mer inkluderande för alla studenter. Ofta gynnar detta inte bara studenter med olika typer av svårigheter, utan alla studenter. 

Så skapar du inkluderande lärmiljöer

Ett konkret exempel på arbetssätt, som framhålls av Unesco och OECD, som är bra för att skapa inkluderande lärmiljöer i praktiken är UDL – universell design för lärande (universal design for learning).

Läs mer om UDL på Avdelningen för högskolepedagogisk utvecklings webbsida – ahu.lu.se

Lästips

Vill du veta mer om webbtillgänglighet?

Mejla din fråga till tillganglighet [at] kommunikation [dot] lu [dot] se

Läs om webbtillgänglighet på Medarbetarwebben