Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tillgänglighet i undervisningen

Lunds universitet strävar efter att vara ett tillgängligt universitet för alla, oavsett funktionsvariation. I nuläget omfattas inte Canvas, som är vår universitetsövergripande lärplattform, Blackboard vid Juridiska fakulteten eller Moodle vid Medicinska fakulteten av DOS-lagen (lagen om tillgänglighet till digital offentlig service).

Lärplattformar som kräver inloggning och är offentliggjorda före den 23 september 2019, är undantagna lagkraven tills de genomgår "en omfattande översyn". Ett exempel på omfattande översyn kan vara att byta lärplattform eller byta till en ny typ av lärplattform från samma leverantör.

Men på sikt kommer de att omfattas av DOS-lagen. SUHF:s rekommendation lyder: "Lärosätena bör påbörja arbetet med att göra innehållet i lärplattformar tillgängligt, i enlighet med lagkrav. I vilken takt detta ska göras är beroende på när lärplattformen offentliggjordes."

Så sammanfattningsvis:

  • Börja tillgängliggöra ditt material på lärplattformen. Det omfattas inte av DOS-lagen i nuläget, men kommer att göra det på sikt.
  • Det finns också annan lagstiftning att ta hänsyn till när det gäller tillgänglighet, till exempel Diskrimineringslagen.
  • Det främsta skälet att tillgänglighetsanpassa är givetvis att göra materialet tillgängligt för så många som möjligt.

Om du har en annan lärplattform så kontakta gärna ansvarig för plattformen och fråga vad som gäller.

Vill du veta mer om webbtillgänglighet?

Mejla din fråga till:
tillganglighet [at] kommunikation [dot] lu [dot] se (tillganglighet[at]kommunikation[dot]lu[dot]se)

Läs om webbtillgänglighet på Medarbetarwebben