Video i undervisningen med Studio

Studio är plattformen för att skapa och hantera video- och ljudfiler direkt i Canvas. Det går även bra att ladda upp video och dela eller bädda in på andra lärplattformar, webbplatser eller bloggar.

Funktionalitet i Studio

ikon för studio

Du kan skapa videor med bara dig i bild, spela in din skärm eller spela in bara ljud. Den nära integrationen mellan Canvas och Studio skapar många möjligheter att använda video i undervisningen. Du kan göra följande:

• Flippa din föreläsning - dvs spela in den i förväg och aktivera dina studenter sedan när ni möts.
  • Skapa inlämningsuppgifter där studenter enskilt eller i grupp laddar upp video från mobil eller zoom-session.
  • Skapa interaktivitet i din video genom att använda funktionen quizzar - små frågor som pausar videon och gör det möjligt för dina studenter att reflektera eller testa sina kunskaper. Genom kommentarsfunktionen kan du "peka ut" viktiga delar i din video eller skapa enkla diskussioner. Dessa båda funktioner kan vara bra att använda som en förberedelse inför diskussion online eller i klassrummet.

Tillgänglighet

Med hjälp av Studio kan du enkelt få textning av dina videor. Detta görs med automatik genom en knapptryckning och när texten är klar får du ett mail. I den inbyggda editorn kan du enkelt redigera texterna, rad för rad. Då texterna görs med automatik blir det mer rätt ju tydligare du talar.

Redigering av video

Studio har enkla möjlighet att redigera skärminspelningar men inte fullfjädrade verktyg för att t ex klippa ihop flera videor. Det finns dock guider för att komma igång att redigera på både PC och Mac i Canvas guider för video.

Hur hittar jag till Studio?

Logga in på canvas.education.lu.se  med ditt Lucat, klicka på ikonen för Studio i den vänstra navigeringen. Även du som bara vill använda Studio och inte Canvas kan logga in här och utnyttja verktyget för video i undervisningen.