Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Disputationer i Zoom

Även om det numera är möjligt att närvara på plats vid disputationer igen så kommer många att vilja erbjuda åhörare möjlighet att ansluta till disputationer på distans även fortsättningsvis. Då är en Zoom webinar-licens en bra lösning!

Zoom webinar skiljer sig från vanliga Zoom-möten på flera sätt, bland annat genom att åhörarna inte har möjlighet att slå på kamera och mikrofon utan endast kan interagera skriftligt. Detta minskar risken för att någon stör mötet (av misstag). En åhörarlänk till webinaret kan därför säkert delas i det egna webbkalendariet.

Boka Zoom webinar-licens

Det finns ett antal webinarlicenser som kan lånas kostnadsfritt inom Lunds universitet vid en digital disputation. Se till att boka i god tid!

Bokningsformulär för Zoom webinar (öppnas i nytt fönster) 

Drop-in workshop: webinar via Zoom

Om du inte använt webinarlicens tidigare rekommenderar vi att du före disputationen deltar på en workshop om olika sätt att hantera webinars i Zoom. Workshopen är en timme lång och ges både på svenska och engelska. Där får du en god överblick av verktyget och det finns gott om tid att diskutera vilka alternativ som passar bäst för ditt event.

Kommande datum för workshops om Zoom webinar

Checklista inför en digital disputation

  • Den som disputerar ska inte ha ansvar för att sköta Zoom webinar. Låt en annan person från institutionen ansvara för att boka, testköra, sätta upp webinaret och sköta det tekniska på plats. 
  • Datorn som ska hantera webinariet startas om dagen före och se till att Zoom är uppdaterat till senaste version.
  • Stäng notifikationer, e-postprogram och liknande program under eventets gång.
  • Anslut datorn till internet via kabel, inte wifi. 
  • Använd en extern mikrofon och högtalare för bättre ljud.