Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Zoom-rum för övervakning

Att övervaka studenter under examinationer via Zoom kanske inte hindrar allt fusk, men det är en tydlig signal från universitetet om vad som går an eller inte. Rättningen av tentorna är oftare det som fångar fusk!

Kontrollen av studentens identitet ser olika ut runt om på universitetet - på vissa ställen har det tagits beslut att inloggningen i Canvas och Zoom är tillräcklig, på andra ställen kontrolleras ID-handling i kamera. Om någon form av det senare används behövs extra tid i början för att klara av det.

Hur själva vaktandet ser ut skiljer sig också åt, t ex beroende på hur många studenter som tenterar. Där upp till 100 studenter tenterar är det möjligt att sätta varje student i ett eget Breakout room. Där studenterna är fler kan alla studenter sitta i huvudrummet medan Breakout rooms används för frågestund med läraren eller för den som behöver sitta mer isolerat för att bättre kunna koncentrera sig. På ytterligare andra ställen där många studenter tenterar samtidigt kan 15-25 eller fler studenter sitta i ett Breakout room med en tentavakt.

Vid vissa examinationer uppmanas studenterna att använda en extra kamera (i mobiltelefon eller surfplatta) som visar skrivbordet från sidan. Det innebär att det på Zoom-skärmen blir dubbelt så många bilder. För att få bättre överblick kan man som Host dra och släppa bilderna så att en students båda bilder ligger bredvid varandra.

Under långa examinationer är det nödvändigt med möjlighet till paus! Att sitta stilla framför datorn flera timmar i sträck mår ingen väl av, så dela gärna upp tentan i två eller flera delar med paus mellan. Uppmana studenterna att resa sig och röra på sig i pausen! Tider för eventuella toalettbesök under pågående tenta kan noteras i chatten som sedan sparas.

Studenterna kan ställa frågor via chatten, och i de fall frågan inte är enkel att besvara i skrift, kan man använda ett Breakout room för samtal.


 

Testa Zoomrum

Låt dina studenter testa ett Zoomrum med inloggning. Om de lyckas ansluta till https://lu-se.zoom.us/j/63456196736 betyder det att de har loggat in på rätt sätt.

Zoom (AHU)

Lotta Åbjörnson, vikarierande systemförvaltare 
Epost: lotta [dot] abjornsson [at] ahu [dot] lu [dot] se (lotta[dot]abjornsson[at]ahu[dot]lu[dot]se)

Staffan Lindström, verksamhetsspecialist 
Epost: staffan [dot] lindstrom [at] ahu [dot] lu [dot] se (staffan[dot]lindstrom[at]ahu[dot]lu[dot]se)