Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så skapar du interaktiva moment i dina utbildningsvideor med hjälp av Studio

Foto av en person som sitter utomhus och skriver på sin laptop.

Foto: Windows från Unsplash.com.

Video effektiviserar moment i undervisningen

Under pandemin tvingades vi i stor utsträckning att ta till olika verktyg för att kunna utföra den undervisning som våra studenter behövde. Video blev ett av de verktyg som underlättade undervisningen. Video effektiviserade moment i undervisningen; vi behövde inte Zoom-föreläsningar till allt. Även studenterna fick en flexibilitet i sitt lärande, främst genom användningen av flipped classroom och möjligheten att ta till sig information och kunskap i egen takt.

Passiv?

Video kan dock lätt bli en envägskommunikation som gör tittaren till en passiv mottagare. Genom att lägga till interaktiva moment kan en video bli en aktiv del av inlärningen. Det finns studier som visar att upplevelsen av lärandet stärks med interaktivitet och video, jämfört med enbart instruktionsvideo, eller uppgifter och quizzar i efterhand. (Nives Mikelić Preradović, Tomislava Lauc, Ida Panev. 2020) (Ketsman, O., Daher, T. and Colon Santana, J. A. 2018)

Aktiv!

För att undvika passivt tittande är nästa steg att skapa interaktivitet, dvs aktivt deltagande, både i och med video. Du kan exempelvis bädda in ett quiz i själva videon, som med hjälp av tidsmarkörer stoppar vid specifika tider. Ett annat exempel är att lägga in kommentarer i tidslinjen i videon, för att göra utvikningar eller delge vidare läsning, utanför videon. Men interaktivitet kan också innebära att skapa ”markörer” för att leda tittarens fokus till specifika delar av bilden. Detta kan göras genom att highlighta med pilar, ljusa upp delar av bilden eller att lägga till text som styr uppmärksamheten.

Hur?

Gå workshoppen Studio fortsättning – Interaktivitet i video! På en timme lär du dig hur du på ett enkelt sätt skapar interaktiva moment i dina utbildningsvideor med hjälp av Studio.

Läs mer om när och var dessa workshops ges i kalendariet

Lär dig mer om interaktivitet i video

Artiklar

Ketsman, O., Daher, T. and Colon Santana, J. A. (2018) An investigation of effects of instructional videos in an undergraduate physics course, E-Learning and Digital Media, 15(6), pp. 267–289.

Länk till fulltext här

Mayer, R. E. (2017). Using multimedia for e-learning. Journal of Computer Assisted Learning,
33(5), pp. 403-423.

Länk till fulltext här

Preradovic, N. M., Lauc, T., & Panev, I. (2020). Investigating interactivity in instructional video tutorials for an undergraduate informatics course. Issues in Educational Research, 30(1), pp. 203–223.

Länk till fulltext här