Videor om GAI i undervisningen
På den här sidan kan du fördjupa dina kunskaper om generativa AI-verktyg med hjälp av ett antal videor framtagna av lärare och forskare vid Lunds universitet. Videorna är på engelska men det går att få dem textade. Samtliga videor är inspelade i mars 2023.
Få videon textad
Slå på automatiserad textning genom att klicka på ikonen för inställningar i videofönstret. Klicka på “Undertexter/textning” och sedan “Översätt automatiskt”. Därefter kan du välja språk i listan.
Hur kan lärare tänka kring GAI-verktyg? (15 minuter)
Elin Bommenel går igenom möjligheter och utmaningar med generativa AI-verktyg i undervisningen och hur du som lärare kan förhålla dig till dem.
Hur fungerar GAI-verktyg? (19 minuter)
Steve Dahlskog förklarar vad en Large Language Model (LLM) är, vad som är nytt med LLM-baserade verktyg som ChatGPT, perplexity.ai och tome.app och vad Dunning-Kruger-effekten kan göra med studentens förståelse av dem.
Varför fuskar studenter? (18 minuter)
Elin Bommenel sammanfattar forskning om vilka som fuskar, hur många de är och varför de gör det samt delar pedagogiska sätt att avskräcka från fusk.
Expertkommentar om ChatGPT (7 minuter)
Ekonomihögskolans Björn Svensson diskuterar utmaningarna och möjligheterna med ChatGPT och förklarar hur han har implementerat användningen av AI-baserade verktyg inom utbildningen i informatik.
Etiska frågor om GAI-verktyg i undervisningen (8 minuter)
Rachel Forsyth sammanfattar några av de etiska utmaningarna med GAI-verktyg i undervisningen.
Rättelse: Den video av Steve Dahlskog som nämns hittar du längre upp på den här sidan.
Hemtentor och GAI-verktyg (7 minuter)
Många lärare är oroade över användandet av ChatGPT och andra AI-verktyg under hemtentor. Det finns ingen enkel lösning, men i denna video ger Rachel Forsyth några tips för hur du kan hantera hemtentor i en tidsålder av GAI.
Guide från Griffith business school (engelska) – sway.office.com
Rättelse: Den video av Steve Dahlskog som nämns hittar du längre upp på den här sidan.
Är ChatGPT en akademisk källa? (17 minuter)
Fredrik Eriksson från Biblioteken vid Humanistiska och teologiska fakulteterna diskuterar ChatGPT som akademisk källa och går igenom hur en referens till ChatGPT skulle kunna se ut.
Kontakta oss
Har du frågor om GAI-verktyg i undervisningen?
Mejla Rachel Forsyth: digital [at] education [dot] lu [dot] se (digital[at]education[dot]lu[dot]se)