Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tre tips för din videoföreläsning

Person editing video

Videoföreläsning - en video där du spelat in din föreläsning med bilder i PowerPoint kan vara precis det stöd för lärandet som dina studenter behöver. Det kan också bli alldeles utomordentligt tråkigt med en ändlös massa slides, en anonym tonande stämma i en alldeles för lång video. Vad kan man göra för att videon ska träffa rätt? Här nedan följer tre tips! 

Photo by Soundtrap on Unsplash

Håll dina filmer korta! 

Gör inte för långa filmer! Det är inte bara bra för studenterna att få korta filmer som som håller sig till 10–12, max 20 minuter - det är även fördelaktigt för dig som lärare. Du kan t ex skapa video som fokuserar på en känd svårighet, en process eller ett koncept, det ger dig möjligheter att återanvända dina videos i många kurser och undervisningssituationer. Det är också lite lättare att göra korta filmer där behovet av redigering är mindre. 

Variera - växla mellan dig själv i bild och din presentation 

För att skapa variation i din video kan du välja att växla mellan att ha dig själv eller din PowerPoint i bild. Du kan exempelvis börja med en introduktion med dig själv i helbild. När du sedan behöver visa och berätta med PowerPoint-bilder kan du vara minimerad nere i kanten av fönstret. Det går att gå upp i helskärm igen för att bryta av med en fråga eller en kommentar genom en enkel knapptryckning. 

Detta går utmärkt att göra i Studio, videoplattformen som är integrerad med Canvas. Det man behöver komma ihåg är att från början välja Both (1) i skärminspelningen för att aktivera möjligheten till att växla mellan helskärm med dig i bild, minibilden i nedre hörnet eller helskärmen med enbart presentation (2). 

Alternating view

Ta del av hela guiden Skapa video från en ppt-presentation här. 

Lägg till möjlighet till interaktion i din video

När du laddat upp din video i Studio finns det olika sätt att aktivera dina studenter så att de inte bara blir passiva lyssnare. Ett sätt kan vara att genom filmen ställa frågor genom Studios kommentarsfunktion. Studenter kan skriva och besvara dina frågor och kommentera på andras. Studio har även en enkel quizz med vilken du kan skapa och bädda in enkla flervalsfrågor i filmen i vilken studenterna kan testa sin förståelse. Här kan du också skapa du öppna frågor vilket skapar möjlighet till reflektion i någon minut innan filmen startar på nytt. 

Ta del av Canvas egen guider om

 

Gå en kortkurs hos oss! 

Ta del av våra korta kurser om video i undervisningen! För närvarande har vi en introduktion där vi går igenom grunderna och en om hur man kan arbeta med Video och Inlämningar i Canvas. 

Du hittar utbildningarna i vårt Kalendarium - välj kategori Video Varmt välkomna!