Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Administration

Är du eller behöver du bli administratör av Canvas? Då kan det vara bra för dig att få en förståelse för vad detta innebär och vad du behöver tänka på. På den här sidan hittar du information och inspiration kring olika verktyg och funktioner som är användbara i samband med administration av Canvas.

För att kunna använda Canvas, som är en webbaserad lärplattform, på bästa sätt måste du använda en webbläsare som stöds av Canvas samt hålla webbläsaren uppdaterad. Du kan alltid hitta information kring aktuella versioner på Canvas Community, Instructures egen sida. 

Aktuella webbversioner för Canvas

Vad är LU Administration?

Verktyget LU Administration är byggt specifikt för dig som administratör på Lunds universitet för att kunna hantera studenter från Ladok och personal från Lucat. Det är i LU Administration du arbetar när du vill skapa nya utbildningsytor, lägga till studenter, personal osv. Kopplingen mellan LU Administration och Ladok innebär att du får stöd med namngivning av ytor och för att hämta in grupper av registrerade studenter. Du kan också använda dig av sökfunktioner för att hitta studenter och personal.

Ansök om behörighet

För att få behörighet som administratör i Canvas behöver du ansöka via Lucat. Vem som ska tilldelas administrativa rättigheter bestäms av attesterande chef. Med administratörsrättigheter i Canvas på en institution/avdelning får du automatiskt tillgång till alla dess utbildningsytor. Vilka arbetsuppgifter en administratör har skiljer sig åt. För att alla ska kunna utföra sitt arbete på bästa sätt innebär rollen som administratör att du har höga rättigheter i Canvas. Du arbetar främst med LU Administration, men kan även administrera och redigera direkt på utbildningsytorna.

Vid Lunds universitet finns en yta i Canvas för alla administratörer där du får tillgång till guider hur du ansöker om behörighet samt använder verktyget LU Administration.

Gå med i Canvas Administrativa yta

Hitta till LU Administration

När din behörighet attesterats kommer du i Canvas att få en administrativ symbol (1). Från denna klickar du dig vidare till den institution/avdelning du vill administrera (2) och hittar då LU Administration i vänstermenyn (3). 

Hitta till LU Administration

Använd LU Administration!

Använd alltid LU Administration när du administrerar kurser som har en koppling till Ladok.

Även om en del administration går att göra direkt via Canvas ska du alltid använda verktyget LU Administration när det finns en tydlig Ladokkoppling till en utbildningsyta. Med verktyget kan du koppla på studenter med hjälp av Ladoks tillfälleskoder eller lägga till dem manuellt. Vidare får kurser skapade via verktyget möjligheter att använda andra administrativa kopplingar så som TimeEdit och LU Export.

Lär dig mer

Grundkurser i Canvas administration erbjuds regelbundet, du hittar samtliga inplanerade tillfällen i Kalendariumet ovan. Har du andra önskemål eller specifika intresseområden du vill lära dig mer om? Kontakta oss för möjlighet till on-demand kurser! digital [at] education [dot] lu [dot] se (digital[at]education[dot]lu[dot]se)