Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tillgänglighetsprojektet – hur går det?

Foto som visar medarbetarna Lotta Åbjörnsson och Ann-Catrin Johansson.

Nu har tillgänglighetsprojektet pågått i ungefär två månader, och ni är kanske nyfikna på hur det går? Ann-Catrin Johansson och Lotta Åbjörnsson som driver projektet har svarat på några frågor.

Varför är projektet viktigt?

Tillgänglighetsprojektet är viktigt för att tillgänglighet och inkluderande undervisning är en så aktuell fråga för universitet. Idag är gruppen studenter som tar sig vidare till universitetet trots svårigheter i grundskolan och gymnasiet mycket större än den var för några år sedan. Det beror delvis på att stödet till elever i skolan har blivit bättre. Nu är det universitets tur att säkerställa stöd genom hela utbildningen. Projektet är också viktigt eftersom det skapar synlighet och diskussion. 

Kan ni berätta lite om vad ni gör inom projektet just nu? 

Vi träffar studenter, både med pedagogiskt stöd och utan, och pratar med dem om deras upplevelse av studiemiljön. Vi har också påbörjat planeringen av kompetenshöjande insatser för LU:s anställda och sjösatt det vi kallar Tillgänglighetstisdag med start 28 maj. Det kan man gå in och kika på i kalendariet!

Har ni lärt er något under projektet så här långt som ni inte kunde innan? 

Vi har insett att det finns ett stort engagemang inom LU när det gäller tillgänglighet och viljan att vara inkluderande. Vi har också fått upp ögonen för att det finns grupper inom organisationen som längtat efter samarbete över gränserna, vilket ju är fantastiskt! Dessutom har vi börjat förstå lite bättre hur det faktiskt är för studenterna. Vilken kamp det är för en del av dem. 

Läs mer om projektet Att stärka formerna för tillgänglig och inkluderande undervisning

Vi vill också prata med lärare!

Du som är lärare, har du exempel på situationer där du känt att du hade behövt stöd och kunskap för att anpassa studiesituationen? Vi vill gärna träffa dig! Hör av dig till Ann-Catrin och Lotta på mejladressen: digital [at] education [dot] lu [dot] se (digital[at]education[dot]lu[dot]se)